Klub celiakie brno

Recepty od Novalim

Firma Novalim nám poslala několik svých receptů, které zaujaly:

masové kuličky bez lepku
čokoládové minidortíčky bez lepku
slané palačinky z pohankové mouky s houbami
bezlepková focaccia
bezlepková bublanina s ovocem
vloženo: 20.1.2021 - zpět

Recept od Nominalu

vloženo: 8.6.2015 zpět

Recepty z Extruda Bečice

Paní Kališová z firmy Extrudo Bečice nám poslal pár beztlepkových receptů:
muffiny Veronika

čočková nebo cizrnová polévka

vloženo: 8.6.2015 zpět

Citrónová kůra

Člen našeho klubu pan František Horký se zeptal na Státní zemědělské a potravinářské inspekci jak je to se škodlivostí chemické ochrany citrusových plodů plodů, zejména s možností použití citrónové kůry při vaření. Ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce přišla následující odpověď (celé znění):

Vážený pane Horký,

v nařízení č. 543/2011 ve zvláštní obchodní normě pro citrony je uvedeno, pokud jsou citrusové plody ošetřeny po sklizni konzervační látkou nebo jinou chemickou látkou, je toto potřeba značit. Nicméně při pěstování citrusů se používá řada pesticidů jako ochrana před škůdci a chorobami, jejichž použití však není povinné deklarovat. Pěstitelé musí dodržovat ochranné lhůty při jejich použití, aby se případné zbytky pesticidů nacházely pod bezpečnostními limity. Kůra vhodná ke konzumaci však není, vzhledem k možné přítomnosti reziduí. Pokud chcete mít jistotu kůry z chemicky neošetřených citronů, jednou z možností je koupit biocitrony nebo citronovou kůru kupovat v obchodech s kořením.

Podrobný článek týkající se citrusů naleznete také na zájmových webových stránkách SZPI Potraviny na pranýři. Dovoluji si připojit odkaz:
http://www.potravinynapranyri.cz/info/docDetail.aspx?docid=1000797&docType=ART&nid=12071

S pozdravem a přáním hezkého dne

Bc. Šárka Kolejková

oddělení komunikace se spotřebiteli

vloženo: 9.4.2014 - zpět

BEZLEPKOVÉ ROHLÍKY A VEKA

Člen našeho klubu pan František Horký opět osvědčil své kuchařské umění a dal nám k dispozici svůj "manuál" na pečení bezlepkových rohlíků a veky.
Bezlepkové rohlíky (PDF)

vloženo: 7.1.2013 - zpět

BEZLEPKOVÝ CHLEBA "jako normální"

Člen našeho klubu pan František Horký nám dal k dispozici svůj "manuál" na pečení bezlepkového chleba.
Bezlepkový chleba (PDF)
Bezlepkový chleba - pro novou směs (PDF)

vloženo: 9.4.2012 - zpět

BEZLEPKOVÉ RECEPTY

Se souhlasem paní Vinkárkové a ostatních našich "kuchařek" zveřejňujeme sesbírané bezlepkové recepty k využití široké veřejnosti. Bezlepková kuchařka (PDF)

zpět

Bezlepkový sušený kvásek

Internetový obchod SH ProDiet s.r.o. uvádí na trh bezlepkový sušený kvásek od firmy Fimax AB. Kvásek lze použít při snadné a rychlé domácí výrobě chutného bezlepkového kváskového pečiva. Kvasící vlastnosti sušeného kvásku dávají chlebu delší trvanlivost, strukturu i chuť. Stačí přidat kvásek do vámi vybrané bezlepkové směsi před přidáním požadovaného množství droždí, vody, atd.
Použití: 3 - 4 lžíce sušeného kvásku na 450g bezlepkové směsi.
Složení: Quinoa a rýže

vloženo: 15.9.2011 - zpět

Pařený bezlepkový chleba

Paní Luďka Fialová nám poslala svůj recept na bezlepkový kváskový pařený chleba. Pokud máte zájem můžete se podívat na postup jeho přípravy na stránkách Gruntík Koňákow

vloženo: 11.2.2012 - zpět

Omluva

Omluva zástupkyně firmy Doves Farm Jana Hromádková:

Dobrý den,
moc se omlouváme všem, kdo si na fóru celiaků v Praze a Brně vyzvedl leták ke směsím od Doves Farm. Je na nich omylem recept na Šlehačkovou buchtu, který jsme zkoušely v našech testech, a tiskárna ho omylem vytiskla místo naší konečné volby na Jogurtovou buchtu. Zmíněný recept na šlehačkovou buchtu obsahuje špatnou gramáž a není naším schváleným receptem, moc se omlouváme všem, kteří na něj vyplýtvaly směs. Přikládám recept na Jogurtovou buchtu, kterou jsme měli na Fórech k dispozici jako ochutnávku a myslím, že všichni si na ni moc pochutnali.

Opravný recept

JOGURTOVÁ BUCHTA

  • 2 hrníčky (250 ml) Doves Farm Směs Samokypřcí nebo bílá
  • 3/4 hrníčku cukru
  • 1/2 hrníčku oleje
  • 2 vejce
  • Dr.Oetker prášek do pečiva pokud používáte Směs bílou
  • 500 g bílého jogurtu
  • Vše smícháme dohromady, vylejeme na plech.
  • Na to poklademe ovoce broskve a zasypeme drobenkou (70g Doves Farm Směs bílá bez lepku, 70g cukru, 70g másla).

Další recepty najedete najdete v "receptech".

Jana Hromádková
Dovozce a Distributor
janahromadkova@biolepek.cz

vloženo: 11.6.2012 - zpět

Recepty Dovers Farm

Zveřejňujeme recepty s výrobky firmy Doves Farm: recepty

vloženo: 20.6.2012 - zpět

Rohlíčky:

Hanka nám poslala recept na rohlíčky, který vám předkládáme: rohlíčky

vloženo: 10.5.2012 - zpět

Recepty:

Paní Jana Sudová nám poslala bezlepkové recepty z facebooku: recepty

vloženo: 10.5.2012 - zpět

OBYČEJNÝ PIŠKOT

  • 5 ks vajíček
  • 6 polévkových lžic krystalového cukru
  • 6 polévkových lžic mouky

postup:

Vajíčka s cukrem ušleháme, přidáme mouku, promícháme a vlijeme do hlubokého plechu - předem vytřít olejem. Pečeme v středně teplé troubě. Podle potřeby lze vajíček a cukru nebo mouky ve stejném poměru přidávat nebo ubírat. Tento piškot je možno obohatit pomletými ořechy. V tom případě kolik lžic ořechů dáme, o tolik dáme méně mouky. Pro větší vláčnost piškotu je možno na ořechy přidat asi 1 lžíci oleje.

zpět

OLEJOVÁ BÁBOVKA

  • 25 dkg krystalového cukru
  • 4 ks vajíček
  • 25 dkg mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1dl vlažné vody
  • 1 dl oleje

postup:

Celá vajíčka s cukrem ušleháme, přidáme vlažnou vodu, olej a naposledy mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vše důkladně promícháme. Pečeme v bábovkové formě, kterou nejdříve důkladně potřeme olejem. Doba pečení je 45-50 minut při teplotě 210–230ºC. Toto těsto je též možno péci na hlubokém plechu a máme olejovoubuchtu.

zpět

JABLKOVÁ BUCHTA

  • 3 vejce
  • 30 dkg moučkového cukru
  • 1 ks vanilkového cukru
  • 2dl oleje
  • 1/2 kg nastrouhaných jablek
  • 1/2 kg mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 2 kávové lžičky jedlé sody
  • trocha mléka

postup:

Utřeme cukr, vajíčka, vanilkový cukr. Přidáme olej, mouku s práškem do pečiva a sodu. Tato směs utvoří velmi hustou hmotu, do které přidáme nastrouhaná jablka. Pokud je těsto stále husté, přidáme mléko (/nebo vodu) tak, aby se těsto krásně vylilo na plech předem potřený olejem. Pečeme ve velkém hlubokém plechu v mírně vyhřáté troubě cca 50 minut.

zpět

KYNUTÉ TĚSTO

  • 1/2 kg mouky
  • 1/4 l vlažného mléka
  • 50g droždí
  • 12 kostek cukru
  • 2dl oleje
  • 2 vejce + 1 žloutek navíc
  • špetku soli

postup:

Do mísy dáme mouku a na okraj mísy uděláme kvásek: nejdříve rozdrobíme droždí, přidáme cukr a vlažné mléko. Všechny ostatní suroviny pak přidáme a smícháme, vypracujeme vařečkou tak, aby těsto bylo hladké. Takto připravené těsto necháme v míse vykynout.

Tento základ těsta lze použít na:

VDOLKY:

Těsto si rozdělíme na dvě stejné půlky a opatrně je lžicí nanášíme na předem vymaštěný plech. Na vdolky můžeme naskládat čerstvé nebo zavařené ovoce, které posypeme posýpkou, kterou vytvoříme z mletého cukru, másla a bezlepkové mouky. Pečeme ve středně teplé troubě.

BÁBOVKU:

Do základního těsta je možno přimíchat rozinky nebo ořechy. Po upečení bábovku potřeme olejem a po vychladnutí posypeme mletým cukrem.

TVAROHOVÉ A POVIDLOVÉ KOLÁČKY:

V dnešní době je již možno koupit perforovaný plech na pečení nebo použijeme kulatých formiček. Do nich dáme trochu vykynutého těsta, na něj pak nádivku, a to buď z tvarohu (tvaroh, máslo, rozinky, mletý cukr, citrónová kůra), nebo z povidel (rozředěná povidla, citrónová kůra, kapka rumu nebo tresti). Nádivku zase přikrejeme tenkou vrstvou těsta tak, aby se vytvořil koláček nebo buchtička. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.

zpět

BEZLEPKOVÝ CHLEBA:

3 dkg droždí rozmělníme v 0,25 l vody a přidáme špetku cukru. Po 10 minutách přidáme 250 g těsta a důkladně promísíme. Vzniklou kašovitou hmotu vyklopíme do vymaštěné formy a necháme asi 1/2 hodiny nakynout tak, aby se objem jednou zvětšil. Povrch pak potřeme vodou a pečeme cca 45 minut. Nejdříve v co nejvíce vyhřáté troubě asi 5 - 10 minut, pak snížíme teplotu na 190°C.

zpět

MUFINY:

Soubor s receptem pro přípravou různých chutí mufin je v následujícím textovém souboru, který si můžete uložit na svůj počítač. Mufiny ( RTF )

zpět

RECEPTY PRO MOUKU JIZERKU

Soubor několika receptů pro pečení cukroví, slaného pečiva, chlebů i moučníků, který poslal pan Mlích. Jedná se o recepty ověřené v praxi, s moukou Jizerkou.

Kuchařka ( DOC )

zpět

KVÁSEK PRO CELIAKII

Pro výrobu byl využit „Deprotejnovaný pšeničný škrob“ a v něm vyšlechtěna tradiční kvásková kultura. Jedná se o stoprocentní přírodní kulturu bez jakýchkoliv startérů nebo kypřidel. Více v přiloženém dokumentu:

Chleba z pšeničného kvásku ( DOC )

Pekárnička s programem pro výrobu kvásku a pro pečení chleba i s nabídkou kuchařky na CD je na níže uvedeném odkazu. Informace byly převzaty z www.sweb.cz/otareiss. Pekárna ( DOC )

zpět
Minimální doporučené rozlišení 1024x768. xhtml&CSS - testováno na IE5.5, IE6, IE7, IE8, Opera10, Firefox3.5.5